piątek, 27 czerwca 2014

Wyjazdowy prowiant...

W trasę ruszamy o 22 jest wtedy szansa, że Łobuzy będą spały. Wiadomo sporo kilometrów przed nami więc trzeba zabrać coś ze sobą w ramach prowiantu. W tym roku poza bułeczkami, pomidorkami, ogórkami i rzodkiewkami w koszyku znalazły się KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ.
Przepis prosty myślę, że wielu z Was już robiło takie kotleciki ja je dzisiaj podrasowałam płatkami drożdżowymi, które nadały posmak serowy i fajnie skleiły całość.

                                                                 by Alex

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, opakowanie szpinaku (tym razem ten tradycyjny o dużych liściach), 1/2 żółtej papryki, 4 ząbki czosnku, łyżka kaszy manny, łyżka bułki tartej, łyżka płatków owsianych, 2 łyżki płatków drożdżowych, sól, pieprz, sos sojowy papryka wędzona, curry, ostra papryka, bułka tarta do panierowania.

Szpinak siekam drobno podsmażam z czosnkiem, aby lekko zmiękł, dodaję do niego drobno pokrojoną paprykę, chwilkę podsmażam i dodaję do kaszy jaglanej. Całą masę doprawiam,  gdy masa jest zbyt wilgotna dodaję jeszcze łyżkę kaszy mammy. Formuję kotleciki obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto.

Do tego zrobiłam szybką sałatkę.



SZYBKA SAŁATKA

Składniki: 6 rzodkiewek, 8 liści kapusty pekińskiej, 1 mała zielona papryka, 1/2 żółtej papryki, zielony ogórek, dwie łyżki oliwy z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka papryka.

Wszystko kroję w paski doprawiam do smaku i gotowe.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

1 komentarz: