sobota, 14 czerwca 2014

Prosty chlebek...

W dzisiejszych czasach obserwuję modę na krytykowanie chleba białego bo zły. Wiem, chleby ciemne, wieloziarniste są zdrowsze bo biała mąka jest powiedzmy niewskazana, ale powiem szczerze sklepowego pieczywa tego typu nie lubię, a w domu mam problem z pieczeniem z racji składników. Mieszkam w małej miejscowości i po mąkę muszę robić wycieczkę do marketu. Często robię chlebek orkiszowy, który lubi cała rodzinka. Jednak w momentach braku mąki orkiszowej, pomagam sobie mąką chlebową od piekarza i piekę chlebek na drożdżach.

                                                          Alex

Przepis jest taki jak lubię prosty i szybki. Z maki białej, ale wolę domowe białe pieczywo niż sklepowe ciemne, w domowym wiem co jest w sklepowym nie wiem.

CHLEBEK Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki: 1 kg mąki 650, 8 łyżek płatków owsianych, 50 g. świeżych drożdży, 1 ciepłej wody, opakowanie ziół prowansalskich, łyżka soli.

Przygotowanie chlebka rozpoczynam od wsypania do sporej miski płatków owsianych i soli. Wlewam ciepłą wodę i dodaję pokruszone drożdże. Odstawiam na ok. 15 minut, aby płatki wypłynęły. Następnie dodaję mąkę i przyprawy mieszam wszystko, aby składniki się połączyły. Masa będzie dość rzadka i taka ma być. Po 40 minutach wlewam całości do żaroodpornego naczynia (duża blacha), posypuję czarnuszką lub czarnym sezamem i piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50-60 min.

Potem tylko ostudzić i pałaszować np. z pastą z sera tofu. Przepis podam następnym razem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz