by Alex
Przyznam się szczerze, że dawno chlebek upieczony w domu nie wyszedł mi tak ładnie.
CHLEBEK ZIOŁOWY
Składniki: 370 g. mąki pszennej 650, 100 g. mąki pszennej pełnoziarnistej, łyżeczka soli, 25 g. drożdży świeżych, 400 ml wody ciepłej, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka tymianku, łyżeczka oleju.
Zaczynam od obrania czosnku, który przeciskam przez praskę i lekko podpiekam na oleju. W misce mieszam obie mąki dodaję przyprawy i czosnek z patelni. Drożdże rozpuszczam w wodzie dodaję do masy i dokładnie mieszam. Ciasto powinno być lekko lejące. Odstawiam na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Foremkę, keksówkę smaruję olejem i posypuję bułką tartą i wylewam masę chlebową.
Piekę w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę, aby góra była przyrumieniona.
Studzę na kratce i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz