piątek, 27 czerwca 2014

Szybki obiad...

W związku z przygotowaniami do wyjazdu potrzebny był obiad szybki i nie wymagający wielu składników. Padło na placki kartoflane z dodatkiem niby gulaszu.
Niby gulasz, to po prostu podsmażone warzywa w sosie własnym, i ze zwykłych placków powstało fajne danie.

                                                                          by Alex

PLACKI ZMIEMNIACZANE Z NIBY GULASZEM

Składniki placków: 1 kilogram ziemniaków, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego, sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka.

Ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach, do tego cebulę i czosnek. Dodaję siemię lniane połączone z 4 łyżkami wody i przyprawiam do smaku. Smażę na złoto.

Składniki niby gulaszu: 1/2 kapusty pekińskiej, duży pomidor, 2 cebule, 2 papryki zielone, 1 papryka żółta, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, sos sojowy, curry, papryka wędzona.

Wszystkie składniki kroję w paski poza pomidorami, które kroję w kostkę. Zaczynam od podsmażenia cebuli następnie dodaję paprykę i kapustę, po chwili resztę składników. Duszę ok. pół godziny, aby warzywa puściły sok. Doprawiam do smaku i gotowe.

Podaję z przygotowanymi wcześniej plackami ziemniaczanymi. SMACZNEGO ŻYCZĘ!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz