Przepis znaleziony w sieci, jak zwykle zmodyfikowany ponieważ jakoś zawsze do każdego przepisu muszę dodać coś od siebie. W tym wypadku są to przyprawy, od których jestem uzależniona.
Nie mam zdjęcia samych bułek, ale powyżej przykład wykorzystania tej pyszności. Hamburger z pasztetem z soczewicy. Bułka super pasowała gdyż jest delikatna, miękka w środku chrupiąca z zewnątrz.
Przepis prosty i dość szybki.
Składniki: 1 szklanka wody, 2 szklanki mąki orkiszowej, 1 szklanka mąki pszennej (typ 650), 1/4 kostki drożdży, ok 1,5 łyżeczki soli, szczypta cukru, łyżka oliwy z oliwy, 1 łyżka ziół prowansalskich, czarny sezam do posypania.
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. W misce mieszam mąki, sól, cukier, oliwę, przyprawy i dodaję drożdże. Odstawiam na 15-20 minut. Po tym czasie formuję bułki (ok 6 większych), posypuję sezamem, układam na blasze i rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Piekę ok.30 minut aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić na kratce i można jeść. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz