Zupa przygotowana tak naprawdę z dwóch składników plus przyprawy. Koniec lata, gdyż zupka najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, a wiadomo w zimie jesteśmy skazani na kalafiora mrożonego lub pochodzącego nie wiadomo skąd, podobnie jest z brokułem. Tak więc cieszmy się ostatkami. Oto moja propozycja:
by Alex
ZUPA CUKINIOWO- KALAFIOROWA
Składniki: 1 średni kalafior, 1 średnia cukinia, sól, pieprz, garść suszonych warzyw, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 kromka chleba.
Kalafiora kroję na drobne kawałki wrzucam do gotującej się wody z suszonymi jarzynami, gdy zaczyna mięknąc dorzucam pokrojoną cukinię i przyprawiam do smaku. Gotuję wszystko do miękkości, traktuję mikserem. Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki i jeśli jest taka potrzeba doprawiam. Kromkę chleba kroję w kostki i obsmażam na złoto na oliwie z oliwek z dodatkiem suszonego czosnku. Można również opiec w tosterze lub na grillu elektrycznym i wtedy posmarować ząbkiem czosnku. Smacznego!
fajne połączenie moich ulubionych jesiennych warzyw :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, rzeczywiście idealny na ostatnie letnie podrygi :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
zupka zawsze dobra i lekka, a jednocześnie sycąca :)
OdpowiedzUsuń