piątek, 19 września 2014

Zupa koniec lata...

Zupa przygotowana tak naprawdę z dwóch składników plus przyprawy. Koniec lata, gdyż zupka najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, a wiadomo w zimie jesteśmy skazani na kalafiora mrożonego lub pochodzącego nie wiadomo skąd, podobnie jest z brokułem. Tak więc cieszmy się ostatkami. Oto moja propozycja:

                                                                          by Alex

ZUPA CUKINIOWO- KALAFIOROWA

Składniki: 1 średni kalafior, 1 średnia cukinia, sól, pieprz, garść suszonych warzyw, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 kromka chleba.

Kalafiora kroję na drobne kawałki wrzucam do gotującej się wody z suszonymi jarzynami, gdy zaczyna mięknąc dorzucam pokrojoną cukinię i przyprawiam do smaku. Gotuję wszystko do miękkości, traktuję mikserem. Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki i jeśli jest taka potrzeba doprawiam. Kromkę chleba kroję w kostki i obsmażam na złoto na oliwie z oliwek z dodatkiem suszonego czosnku. Można również opiec w tosterze lub na grillu elektrycznym i wtedy posmarować ząbkiem czosnku. Smacznego!

3 komentarze:

  1. fajne połączenie moich ulubionych jesiennych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, rzeczywiście idealny na ostatnie letnie podrygi :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. zupka zawsze dobra i lekka, a jednocześnie sycąca :)

    OdpowiedzUsuń