Jak zawsze ugotowałam do kotletów za dużo kaszy jaglanej, więc postanowiłam spożytkować ją tym razem do zrobienia klopsików, pulpecików jak zwał tak zwał, ale wyszły super.
by Alex
KLOPSIKI JAGLANE Z PIECZARKAMI
Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 8 pieczarek, 2 cebule, pęczek pietruszki zielonej, sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, 3 łyżki siemienia lnianego, 4 łyżki otrębów owsianych, mąka ziemniaczana do obtoczenia w niech klopsików.
Pieczarki drobno kroję i razem z posiekaną cebulą obsmażam na patelni. Doprowadzam do odparowania nadmiaru wody, gdy masa lekko ostygnie dodaję siemię i otręby. Następnie 3/4 masy miksuję, dodaję część niezmiksowana, posiekaną natkę i przyprawiam do smaku. Podaję z sosem pomidorowym.
SOS POMIDOROWY
Składniki: 4 pomidory, 1 cebula, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, sos sojowy.
Pomidory pozbawiam skórki, kroję w drobną kostkę. W garnuszku obsmażam posiekaną drobno cebulę, dodaje pomidory i przyprawy. Duszę do momentu odparowania 1/4 wody z pomidorów. W razie potrzeby jeszcze doprawiam. Gotowe. Można podać klopsiki z sosem i makaronem pełnoziarnistym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz