piątek, 26 września 2014

Klopsiki w sosie pomidorowym

Jak zawsze ugotowałam do kotletów za dużo kaszy jaglanej, więc postanowiłam spożytkować ją tym razem do zrobienia klopsików, pulpecików jak zwał tak zwał, ale wyszły super.

                                                                   by Alex

KLOPSIKI JAGLANE Z PIECZARKAMI

Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 8 pieczarek, 2 cebule, pęczek pietruszki zielonej, sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, 3 łyżki siemienia lnianego, 4 łyżki otrębów owsianych, mąka ziemniaczana do obtoczenia w niech klopsików.

Pieczarki drobno kroję i razem z posiekaną cebulą obsmażam na patelni. Doprowadzam do odparowania nadmiaru wody, gdy masa lekko ostygnie dodaję siemię i otręby. Następnie 3/4 masy miksuję, dodaję część niezmiksowana, posiekaną natkę i przyprawiam do smaku. Podaję z sosem pomidorowym.

SOS POMIDOROWY

Składniki: 4 pomidory, 1 cebula, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, sos sojowy.

Pomidory pozbawiam skórki, kroję w drobną kostkę. W garnuszku obsmażam posiekaną drobno cebulę, dodaje pomidory i przyprawy. Duszę do momentu odparowania 1/4 wody z pomidorów. W razie potrzeby jeszcze doprawiam. Gotowe. Można podać klopsiki z sosem i makaronem pełnoziarnistym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz