niedziela, 21 września 2014

Świąteczny bigos we wrześniu...

Uwielbiam bigos i żadne Święta Bożego Narodzenia nie mogą być bez niego. Choć zdarzyły się takie święta, spędziłam je niestety z Córką w szpitalu, więc bigos był gotowany na Sylwestra. W zeszłym roku oczywiście też bigos gotowałam, a że z reguły bigosu mam jak dla wojska to zamrażam. Dzięki temu mogę się rozkoszować jego smakiem jeszcze długo po świętach. Wczoraj odkryłam w zamrażarce ostatnie pudło z tą pysznością i zostało skonsumowane na obiad.

                                                                      by Alex

ŚWIĄTECZNY WYPASIONY BIGOS

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 1 kg kapusty białej, opakowanie kostki sojowej, opakowanie kiełbasek sojowych, 5 średnich cebul, 600 g. wędzonych śliwek z pestką, 1/2 kg grzybów, sól, pieprz, liście laurowe 4, ok 8 kulek ziela angielskiego, przyprawa do bigosu.

Kapusty kroję na drobno i podduszam osobno z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kostkę sojową przygotowuję wg przepisu i podsmażam z pokrojoną cebulą i kiełbaskami sojowymi.
Grzybki kroję i podsmażam. Następnie w dużym garnku łączę wszystkie składniki ze sobą, dodaję śliwki i przyprawiam do smaku. Gotuję do miękkości składników i połączenia się smaków. Następnego dnia przesmażam i gotowe do jedzenia.
Zostawiam porcję na święta, a resztę zamrażam w porcjach na inne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz