Mam na ogródku niedużą jabłonkę, taką z średniej wielkości jabłkami. Jabłka mają twardą, mało ładną skórkę, ale są tak słodkie i pyszne, że postanowiłam zatrzymać sobie ich smak na zimę w słoiku oczywiście.
by Alex
Z tych właśnie jabłuszek powstały: JABŁKA W SYROPIE Z ŻURAWINĄ
Składniki: ok. 6 kg jabłek, opakowanie suszonej żurawiny, 4 litry wody, 600 gram cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki cynamonu.
Wodę zagotowałam z cukrem i cynamonem. Gotowałam do momentu rozpuszczenia się cukru i zagotowania wody.
W wyparzonych słoikach poukładałam dość ściśle ćwiartki obranych jabłek, wsypałam po 1/2 garści żurawiny i zalałam syropem.
Następnie pasteryzowałam ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Efekt końcowy:
by Alex
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz