Obiadek marzenie, gdyż z panierowaną cukinią. Od momentu wyeliminowania jajek nie robiłam w ten sposób cukinii, bo jak tu spowodować trzymanie się panierki. Okazało się, że zamiast jajka świetnie sprawdza się siemię lniane. A więc na obiad zaszalałam i były wegańskie placki, cukinia i sałatka z wegańskim sosem czosnkowym.
by Alex
PLACKI KARTOFLANE
Składniki: 1 kg kartofli, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, dwie łyżki mąki z ciecierzycy.
Kartofle, cebulę i czosnek ścieram na tarce o średnich oczkach, dodaję mąkę i doprawiam masę do smaku. Piekę na złoty kolor na oleju.
CUKINIA PANIEROWANA
Składniki: 1/2 średniej cukinii, bułka tarta, 1 łyżeczka siemienia lnianego, sól, pieprz, przyprawa do grilla.
Cukinię kroję na plastry o grubości ok. 1 cm. posypuję solą, aby puściła wodę. Następnie ją doprawiam. W miseczce mieszam siemię lniane z 1/3 szklanką gorącej wody, aby uzyskać masę o konsystencji jajka. Obtaczam w tym cukinię i posypuję bułką tartą. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto.
SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM
Składniki sałatki: 4 liście kapusty pekińskiej, 1 pomidor, garść kukurydzy konserwowej, 1/2 czerwonej papryki, zielony ogórek, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Wszystkie składniki pokroiłam, kapustę w paseczki, resztę składników w kostkę. Doprawiłam do smaku i wymieszałam z sosem czosnkowym.
SOS CZOSNKOWY
Powstał z reszty wegańskiego majonezu. A przepis na majonez to:
1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego, 1,5 łyżki musztardy, sól, pieprz do smaku.
Mleko miksuję z olejem ok 3 minuty, dodaję ocet i dalej miksuję, a masa robi się gęsta. Dodaję przyprawy i musztardę, miksuję aby wszystko się połączyło i gotowe.
Aby mieć z tego sos czosnkowy wystarczy dodać starty ząbek czosnku i trochę posiekanego szczypiorku. Gotowe! Ilość czosnku zależy od indywidualnych preferencji.
by Alex
A to inna wersja podania PLACKI Z SAŁATKĄ. Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz