O mamo jaka uczta była. Było smacznie, zdrowi i niestandardowo.
CIASTO NA PIEROGI I
Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej, szklanka gorącej wody, łyżka oleju rzepakowego, łyżeczka soli.
Wszystkie składniki mieszam ze sobą uważając, żeby ręce nie ucierpiały z racji gorącej wody. Wyrabiam na jednolite ciasto. Odstawiam na 10 minut. Potem już wałkowanie, klejenie itd.
CIASTO NA PIEROGI II
Składniki: 0,5 kg mąki żytniej, szklanka gorącej wody, 1,5 łyżki oleju, łyżeczka soli.
Podobnie jak orkiszowe ciasto, wyrabiam na gładką masę. Przykrywam folią spożywczą i po kawałku odrywam i wałkuję. Trzeba uważać, żeby ciasto nie wysychało, bo źle się wtedy skleja.
FARSZ "RUSKI"
Składniki: kostka sera tofu naturalnego, 200-300 gram ugotowanych ziemniaków, 3 mocno podrumienione, drobno posiekane cebule, sól, pieprz.
Wszystkie składniki farszu mieszam ze sobą gniotąc ubijakiem do ziemniaków, doprawiam porządnie do smaku.
FARSZ SOCZEWICOWY
Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, 2 cebule, garść posiekanej natki pietruszki, 3 marchewki. sól, pieprz, słodka papryka, curry, ostra papryka.
Soczewicę gotuję do miękkości i odcedzam z nadmiaru wody. Cebulę siekam na drobno i szklę na złoto. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Następnie wszystkie składniki farszu mieszam ze sobą, dodaję zieloną pietruszkę i doprawiam obficie.
FARSZ WARZYWNY
Składniki: 8 liści kapusty pekińskiej, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 2 cebule, sól, pieprz, curry, ostra papryka.
Pekińską siekam na drobne paski i podduszam na patelni razem z zeszkloną cebulką. Dodaję starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Podduszam, aby pozbyć się wody i aby warzywa nieco zmiękły. Następnie doprawiam i gotowe.
Pierogi podaję ze zrumienioną mocno cebulką.
A na drugi dzień uwielbiam pierogi podsmażone, tak aby powstała na nich chrupiąca skórka.
by Alex
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz