piątek, 26 września 2014

Poniedziałkowy, pierogowy zawrót głowy...

I znowu dopadła mnie chęć na pierogi. Tym razem farsz w trzech smakach w dwóch rodzajach ciasta.
 
                                                                       by Alex

O mamo jaka uczta była. Było smacznie, zdrowi i niestandardowo.

CIASTO NA PIEROGI I

Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej, szklanka gorącej wody, łyżka oleju rzepakowego, łyżeczka soli.

Wszystkie składniki mieszam ze sobą uważając, żeby ręce nie ucierpiały z racji gorącej wody. Wyrabiam na jednolite ciasto. Odstawiam na 10 minut. Potem już wałkowanie, klejenie itd.

CIASTO NA PIEROGI II

Składniki: 0,5 kg mąki żytniej, szklanka gorącej wody, 1,5 łyżki oleju, łyżeczka soli.

Podobnie jak orkiszowe ciasto, wyrabiam na gładką masę. Przykrywam folią spożywczą i po kawałku odrywam i wałkuję. Trzeba uważać, żeby ciasto nie wysychało, bo źle się wtedy skleja.

FARSZ "RUSKI"

Składniki: kostka sera tofu naturalnego, 200-300 gram ugotowanych ziemniaków, 3 mocno podrumienione, drobno posiekane cebule, sól, pieprz.

Wszystkie składniki farszu mieszam ze sobą gniotąc ubijakiem do ziemniaków, doprawiam porządnie do smaku.

FARSZ SOCZEWICOWY

Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, 2 cebule, garść posiekanej natki pietruszki, 3 marchewki. sól, pieprz, słodka papryka, curry, ostra papryka.

Soczewicę gotuję do miękkości i odcedzam z nadmiaru wody. Cebulę siekam na drobno i szklę na złoto. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Następnie wszystkie składniki farszu mieszam ze sobą, dodaję zieloną pietruszkę i doprawiam obficie.

FARSZ WARZYWNY

Składniki: 8 liści kapusty pekińskiej, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 2 cebule, sól, pieprz, curry, ostra papryka.

Pekińską siekam na drobne paski i podduszam na patelni razem z zeszkloną cebulką. Dodaję starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Podduszam, aby pozbyć się wody i aby warzywa nieco zmiękły. Następnie doprawiam i gotowe.

Pierogi podaję ze zrumienioną mocno cebulką.

A na drugi dzień uwielbiam pierogi podsmażone, tak aby powstała na nich chrupiąca skórka.

                                                                         by Alex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz