Zaczęło się przedszkole i niestety chorowanie. Katarowe niespodzianki mamy prawie za sobą, jednak mam wrażenie, że na nic ostatnio nie mam czasu. Wiecznie coś robię, gdzieś jadę, coś załatwiam i coraz mniej czasu na pisanie mam. Ale ciągle coś gotuję i robię temu zdjęcia. Właśnie się zorientowałam, że mam kilka propozycji kanapkowych i postanowiłam z nich zrobić jednego wspólnego posta. Są to propozycje na zwykłe śniadano, ale z doświadczenia wiem, że super się sprawdzają na imprezach. A więc mam do zaproponowania następujące dzieła:
by Alex
KOLOROWE AVOCADO
Składniki: 1 dojrzałe avocado, 1 czerwona cebula, 1/2 czerwonej i żółtej papryki, 1 pomidor, sól, pieprz, ostra papryka wędzona, cytryna.
Avocado rozgniatam widelcem i skrapiam cytryną. Dodaję do niego resztę składników pokrojonych w drobną kostkę. Doprawiam do smaku i serwuję na grzance.
by Alex
WEGAŃSKI SER I PAPRYKA NA BUŁCE
Składniki na ser paprykowy: szklanka nerkowców, 1/2 szklanki płatków drożdżowych, 4 gram agar agar, sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona, około 1,5 łyżki soku z cytryny.
Miksuję orzeszki na pył. 1,5 szklanki wody gotuję z agar agar ok 5 minut. Dodaję zagotowaną miksturę do orzeszków i miksuję dokładnie z dodatkiem przypraw. Gdy masa wystygnie wkładam do lodówki, aby zgęstniało.
Drugi ser zrobiony jest dokładnie tak samo, ale zamiast papryki wędzonej dodałam kurkumę i prażoną cebulkę.
Na to podałam paprykę marynowaną inaczej, przepis we wcześniejszych postach.
by Alex
SOJA W GALARECIE
Składniki: 8 kotletów sojowych, 1 cebula, 1-2 łyżki majeranku, sól, pieprz, agar agar, rosołek wegetariański.
Kotlety zagotowałam, aby zmiękły, odcisnęłam nadmiar wody i zmiksowałam w blenderze. Cebule drobno poszatkowałam i podsmażyłam na złoto, dodałam zmielone kotlety i doprawiłam do smaku. Następnie zagotowałam wodę z rosołkiem i agarem (proporcję agaru wybrałam tak: rosołku powinno być o 1/3 więcej niż farszu i pod tą ilość rosołku wyliczyłam ilość agaru). Następnie farsz zalałam agarem i do lodówki, aby zgęstniało. Super smakuje z dobrą musztardą na ciemnym chlebie.
by Alex
GRZANKOWY MIX
Składniki: 1 ciemna bułka, 1 pomidor, garść szczypiorku, dwie łyżki papryki marynowanej inaczej (przepis w jednym z poprzednich postów), sól, pieprz.
Bułkę podpiekłam na grillu elektrycznym, na jednej połówce ułożyłam paprykę, a na drugiej pokrojonego pomidorka ze szczypiorkiem i przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz