poniedziałek, 1 września 2014

Pierwsze zaprawy...

Śladem mojej mamy w tym roku postanowiłam zamknąć nieco smaków lata w słoikach. Tak, aby rozkoszować się sosem pomidorowym, ketchupem czy chutney w zimie, który smakuje pomidorem, a nie jakimś czymś pomidoro podobnym. Jako pierwsze do słoików trafiły: chutney z pomidorów i ketchup pomidorowo-kabaczkowy

                                                                      by Alex

KETCHUP POMIDOROWO-KABACZKOWY

Składniki: 2 kg pomidorów, 2 kabaczki, 2 cebule, czosnek główka, sól, pieprz, bazylia, suszony czosnek.

Pomidory pozbawiam skórki i twardych środków, kroję w kostkę, kabaczka ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrojoną w kostkę szklę na oliwie z oliwek, dodaję kabaczka. Chwilkę smażę mieszając, aby się nie przypaliło, następnie dodaję pomidory. Duszę wszystko do momentu pozbycia się większej części wody. Doprawiam solidnie i miksuję na w miarę gładką masę. Następnie wlewam do wyparzonych słoików i pasteryzuję 20 minut na małym gazie. Gotowe!

CHUTNEY Z POMIDORÓW

Składniki: 6 kg pomidorów, 3 cebule, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek granulowany, sól, pieprz.

Pomidory pozbawiam skóry i twardych części, kroję w ósemki, a cebulę w piórka. Ilość pomidorów dzielę na dwa garnki, dodaję obsmażoną cebulę i duszę, aż odparuje woda. Jedną część doprawiam bazylią, czosnkiem, solą, pieprzem, a drugą ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i czosnkiem. I podobnie jak w przypadku ketchupu, wlewam do wyparzonych słoików i pasteryzuję 20 min od momentu zagotowania się wody na małym gazie.

Problemem jest tylko to, że może nie doczekać zimy.




1 komentarz:

  1. Ja zbieram się do zrobienia przetworów z pomidorów i jakoś zebrać się nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń