Ja muszę wszystkich czytających dzisiejsze doniesienia z Kuchni przeprosić serdecznie za moje gapiostwo dnia wczorajszego i brak dokładnych zdjęć każdej z potraw. Jak się zorientowałam, że nie udokumentowałam wydarzenia zdołałam zrobić dwa zdjęcia, które są nie za dobre i nie przedstawiają całości tego co zrobiłam. Ale choć tyle udało mi się. Oczywiście opowiem ze szczegółami poniżej co przygotowałam i jak. Nadmienię, że było mi niezmiernie miło, iż pomimo ogromu jedzenia jakie pojawiło się na kuchni z moich propozycji zostały jedynie okruszki.
by Alex
by Alex
Na Kuchnię zaserwowałam:
- żurek z pieczarkami
- sałatkę jarzynową
- pasztet soczewicowo - marchewkowy
- chleb gryczano-żytni
- kiełbaski z ciecierzycy
- sałatkę z mango
- kanapeczki z chleba, pasztetu soczewicowego, serka chrzanowego i kiełków rzodkiewki
- serek chrzanowo - koperkowy z nasion słonecznika
Składniki: 1/2 kg pieczarek, wywar jarzynowy, 1/2 kg ziemniaków, ok. 6 ząbków czosnku, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, żurek ok. 500 ml, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, pieprz, sól, sos sojowy.
Pieczarki podpiekłam na patelni dość mocno, pachniały jak grzyby, a nie pieczarki. Zagotowałam wywar jarzynowy z przyprawami i czosnkiem. Dodałam do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy ziemniaki były miękkie dolałam żurek i pieczarki. Przegotowałam całość doprawiłam do smaku.
SAŁATKA JARZYNOWA
Składniki: 6 marchewek, 3 pietruszki, 1/2 selera, biała część pora, puszka groszku zielonego, pęczek zielonej pietruszki, 5 ogórków kiszonych, 6 ziemniaków, sól, pieprz, majonez.
Wszystkie jarzyny poza porą i ogórkami ugotowałam do miękkości w mundurkach, obrałam i drobno pokroiłam. Dodałam resztę składników doprawiłam i połączyłam z majonezem.
MAJONEZ
Składniki: 0.5 szklanki letniego mleka sojowego, 1 szklanka dobrego oleju, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, pieprz.
Do blendera wlałam mleko i olej, zmiksowałam przez minutę. Następnie dodałam ocet i miksowałam dalsze ok. 3-4 minuty, aby masa zgęstniała. Dodałam resztę składników i gotowe do dodania do potrawy.
PASZTET SOCZEWICOWO-MARCHEWKOWY
Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy, 6 marchewek, 4 łyżki mąki kukurydzianej, sól, pieprz, ostra wędzona papryka, curry, kurkuma, zielona pietruszka.
Soczewicę ugotowałam do miękkości, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach poddusiłam na patelni. Wymieszałam wszystko w jednej misce doprawiłam do smaku. Zapakowałam całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekłam w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinę.
Przepis na chleb był podawany w jednym z poprzednich wpisów, ale powtórzę go, żeby nie trzeba było szukać.
CHLEB GRYCZANO-ŻYTNI
Składniki: 400 g mąki gryczanej, 100 g mąki żytniej, 600 ml ciepłej wody, po 100 g nasionek: słonecznika, dyni i siemienia lnianego, 50 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu balsamicznego.
Drożdże rozpuściłam w części wody. Następnie do miski wsypałam resztę składników, wlałam resztę wody, drożdże i ocet. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia. Piekłam ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.
KIEŁBASKI Z CIECIERZYCY
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, ok. 6-8 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej, 3 ząbki czosnku, ostra wędzona papryka, pieprz, sól, 1,5 szklanki wody 6-8 łyżek glutenu pszennego, 3-4 łyżek płatków drożdżowych.
Ciecierzycę zmiksowałam ze wszystkimi składnikami poza glutenem. Gluten dodałam do zmiksowanej masy po dokładnym jej doprawieniu. Gdy masa zgęstniała formowałam ją w kiełbaski, zawijałam w folię aluminiową i gotowałam w parowarze przez godzinę. Następnie dałam do ostygnięcia do lodówki.
SAŁATKA Z MANGO
Składniki: opakowanie mix sałat, 1 mango, 1 ogórek zielony, dresing: oliwa z oliwek, kilka kropel cytryny, syrop z agawy.
Mango pokroiłam w kostkę, ogórka w talarki i wszystko zalałam dresingiem.
SEREK CHRZANOWO-KOPERKOWY
Składniki: 100 g pestek słonecznika, starty drobno chrzan, pęczek koperku, sól, pieprz.
Słonecznik zalałam wrzątkiem i odstawiłam na godzinę. Następnie zmiksowałam z dodatkiem przegotowanej wody. Gdy uzyskałam konsystencję sera dodałam przyprawy, chrzan i koperek. Całość dokładnie wymieszałam.
Kanapki powstały z połączenia chleba, pasztetu i serka z dodatkiem kiełków rzodkiewki.
I to byłoby na tyle. Do następnej Kuchni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz