Uwielbiam te spotkania, bo mogę podczas nich obserwować reakcję całkiem obcych mi ludzi na to co gotuję. Fajnie jak się stoi gdzieś obok miejsca, gdzie ulokowało się swoje produkty i się słyszy pozytywne komentarze.
Tym razem na spotkanie przygotowałam:
- chleb razowo-żytni z cebulką
- focaccie z oliwkami i ziołami
- pieczoną paprykę w oliwie
- pastę z cieciorki z pomidorami suszonymi
- pastę jaglano-pieczarkowo-ogórkową
- sałatkę RAW
- sałatkę kolorową
- zawijasy drożdżowe z powidłami śliwkowymi
by Alex
A oto szczegóły tych smakołyków.
by Alex
Składniki: 450 ml wody, 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 40 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, 2 cebule.
Zaczynam od podsmażenia drobno pokrojonej cebuli na złoto.
Wszystkie składniki suche wrzucam do miski. W miseczce łączę ciepłą wodę z drożdżami, po całkowitym ich rozpuszczeniu dodaję olej i wlewam do suchych składników. Wyrabiam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Piekę w temperaturze 190-200 stopni ok 50-60 minut.
Jako formy używam keksówki.
FOCACCIA Z OLIWKAMI
by Alex
Składniki: ciasto: 15 g drożdży, 500 g mąki, 320 ml wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, garść ziół prowansalskich,
dodatki na wierzch: czarne i zielone oliwki, tymianek, rozmaryn, sól gruba i oliwa z oliwek.
Do dużej miski wsypuję mąkę, zioła i sól. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, dodaję oliwę z oliwek i wlewam do mąki z dodatkami. Wyrabiam ciasto, aby nie kleiło się do rąk i odstawiam na 40 minut. Następnie wyrabiam chwilkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i układam w wysmarowanej i posypanej mąką formie. Robię palcem wgłębienia, wkładam w nie oliwki. Całość posypuję obficie ziołami, następnie solą i skraplam oliwą. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszne zarówno na ciepło z oliwą z oliwek jak i podpieczone jako grzanka na grillu.
PIECZONA PAPRYKA W OLIWIE
Składniki: 4 papryki, 1/2 szklanki oliwy, 1-2 łyżki octu balsamico, 2 ząbki czosnku, łyżka bazylii suszonej, szczypta soli.
Papryki piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni, obieram ze skórki, kroję i mieszam z resztą składników. Odstawiam na jakieś 2-3 godziny i można jeść.
PASTA Z CIECIORKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
by Alex
Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej cieciorki, 10-15 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, ząbek czosnku, pieprz, sól, oliwa z pomidorów.
Pomidory podaję w ilości przybliżonej, gdyż różnią się wielkością w zależności z jakiej firmy się je kupi.
Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Doprawiam pieprzem i ewentualnie solą.
Z solą radzę uważać bo z reguły pomidory są dość słone.
PASTA JAGLANO-PIECZARKOWO-OGÓRKOWA
by Alex
Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 300 g pieczarek, 2 cebule, 2-3 ogórki kiszone, łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, majeranek.
Kaszę wsypuję do miski. Cebulę kroję drobno i podsmażam na rumiano, dodaję do kaszy. Następnie na tej samej patelni podsmażam drobno pokrojone pieczarki. Dodaję je następnie do kaszy. Ogórki kroję bardzo drobno i z resztą składników wrzucam do miski. Mieszam dokładnie i doprawiam do smaku. Częściowo pastę miksuję, aby lepiej się rozprowadzała na kromce. Dodaję 2 łyżki oleju dobrej jakości. Przekładam do słoiczka.
SAŁATKA RAW
by Alex
Składniki: mix sałat, po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej, kiełki rzodkiewki, 6 rzodkiewek, 1/2 dużego ogórka wężowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej rzepakowy tłoczony na zimno, sól, pieprz, zioła prowansalskie, pestki dyni.
Do dużej miski wrzuciłam sałatę, kiełki, pestki dyni, posiekaną natkę, pokrojone w paski papryki i w talarki pokrojone rzodkiewki i ogórek. Doprawiłam i polałam olejem.
KOLOROWA SAŁATKA
by Alex
Składniki: mix sałat, 3 garści roszponki, po pół papryki zielonej, czerwonej i żółtej, po 10 oliwek zielonych i czarnych, kiełki rzodkiewki, 1/2 dużego ogórka wężowego, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, sos sojowy, olej rzepakowy tłoczony na zimno.
W misce mieszam sałatę, roszponkę, pokrojone w paski papryki, pokrojone na pół oliwki i ogórka pokrojonego w plastry. Dodałam resztę składników wymieszałam i gotowe.
ZAWIJASY DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
by Alex
Składniki: 5 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka sojowego, 1/2 szklanki oleju, kostka 100 g drożdży, 6 łyżek cukru pudru, słoiczek powideł śliwkowych (śliwki smażone z cukrem brązowym).
Składniki na ciasto mieszam ze sobą i odstawiam na godzinę, aby ciasto wyrosło. Następnie dzielę ciasto na 4 części, każdą wałkuję, aby była cienka, smaruję powidłami, zwijam jak roladę i kroję na mniejsze kawałki. Tak postępuję z resztą ciasta. Następnie ciasno układam w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
I to byłoby na tyle. Do następnej Kuchni.
No to zaszalałaś :) Do Tychów mam nie tak daleko, może kiedyś wpadnę na kuchnię społeczną.
OdpowiedzUsuń