niedziela, 4 stycznia 2015

Niedzielny chlebek...

Stała się rzecz niebywała, w domu chleba zabrakło. Dobrze, że w zapasie posiadam mąkę i drożdże, uchroniło mnie to w tą fantastyczną pogodę, która drogi zamieniła w lodowisko, od gnania do jakiegoś sklepu celem dokonania zakupu. Dzieciaki wpadły w szał radości i zażyczyły sobie bułki - życzenie zostało spełnione. Natomiast mnie na myśl przyszedł chlebek pachnący ziołami, oliwkami i pomidorami. Powstało takie smaczne coś:


                                                                                by Alex

                                                                        by Alex

CHLEBEK ZIOŁOWY Z OLIWKAMI I POMIDORAMI

Składniki: 400 g mąki pszennej 650, 20 g drożdży, szklanka ciepłej wody (250 ml), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, ok. 100 g oliwek mniej więcej po równo czarnych i zielonych, 70 g suszonych pomidorów w oliwie, rozmaryn, tymianek.

Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i zioła. Do tego dodaję pokrojone oliwki i pomidory oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie zagniatam, formuję w okrągły bochenek i wstawiam na ok 40 minut do piekarnika na 200 stopni.

Jak widać na zdjęciu wspaniale pasuje do niego pasta z kaszy jaglanej, ale o tym innym razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz