by Alex
by Alex
CHLEBEK ZIOŁOWY Z OLIWKAMI I POMIDORAMI
Składniki: 400 g mąki pszennej 650, 20 g drożdży, szklanka ciepłej wody (250 ml), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, ok. 100 g oliwek mniej więcej po równo czarnych i zielonych, 70 g suszonych pomidorów w oliwie, rozmaryn, tymianek.
Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i zioła. Do tego dodaję pokrojone oliwki i pomidory oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie zagniatam, formuję w okrągły bochenek i wstawiam na ok 40 minut do piekarnika na 200 stopni.
Jak widać na zdjęciu wspaniale pasuje do niego pasta z kaszy jaglanej, ale o tym innym razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz