poniedziałek, 12 stycznia 2015

Szybki obiad...

Uwielbiam szpinak pod każdą postacią. Zniechęciłam się trochę do szpinaku baby jak okazało się, że ten z Biedronki jest z Hiszpanii. Jakoś nie mam zbytniego zaufania do warzyw pochodzenia zagranicznego. Dlatego w tym daniu wybór padł na polski szpinak mrożony.

                                                                          by Alex
MAKARON ZE SZPINAKIEM

Składniki: ok. 6 brykietów szpinaku, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, łyżka płatków drożdżowych, sól, pieprz, makaron z maki pełnoziarnistej.

Makaron gotuję tak, aby był lekko twardawy. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju. Następnie wrzucam szpinak, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Podduszam, podlewam wodą i duszę, aż cały szpinak się rozmrozi i część wody odparuje. Wrzucam do tego makaron i duszę jeszcze przez chwilkę, aby wszystkie składniki się połączyły z makaronem. Posypuję płatkami drożdżowymi, mieszam i podaję na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz