sobota, 3 stycznia 2015

Focaccia z oliwkami...

Do zrobienia focacci podchodziłam wiele razy, składniki były, przepisy też, ale jakoś zawsze coś innego wygrywało. Tym razem ze względu na paprykę w oliwie i tofu w zalewie focaccia wreszcie się pojawiła i była wspaniałym uzupełnieniem wspomnianych dwóch przystawek ze względu na oliwę i dobry olej w nich zawarty.

by  Alex
 
FOCACCIA Z OLIWKAMI
 
Składniki: ciasto: 15 g drożdży, 500 g mąki, 320 ml wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, garść ziół prowansalskich,
                  dodatki na wierzch: 1/2 słoiczka czarnych oliwek, tymianek, rozmaryn, sól gruba i oliwa z oliwek.
 
Do dużej miski wsypuję mąkę, zioła i sól. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, dodaję oliwę z oliwek i wlewam do mąki z dodatkami. Wyrabiam ciasto, aby nie kleiło się do rąk i odstawiam na 40 minut. Następnie wyrabiam chwilkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i układam w wysmarowanej i posypanej mąką formie. Robię palcem wgłębienia, wkładam w nie oliwki. Całość posypuję obficie ziołami, następnie solą i skraplam oliwą. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Pyszne zarówno na ciepło z oliwą z oliwek jak i podpieczone jako grzanka na grillu.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam focaccie, odrywam po kawałeczku i maczam w oliwie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy sama nie robiłam, ale w najbliższym czasie mam zamiar spróbować. Twoja wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń