by Alex
FOCACCIA Z OLIWKAMI
Składniki: ciasto: 15 g drożdży, 500 g mąki, 320 ml wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, garść ziół prowansalskich,
dodatki na wierzch: 1/2 słoiczka czarnych oliwek, tymianek, rozmaryn, sól gruba i oliwa z oliwek.
Do dużej miski wsypuję mąkę, zioła i sól. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, dodaję oliwę z oliwek i wlewam do mąki z dodatkami. Wyrabiam ciasto, aby nie kleiło się do rąk i odstawiam na 40 minut. Następnie wyrabiam chwilkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i układam w wysmarowanej i posypanej mąką formie. Robię palcem wgłębienia, wkładam w nie oliwki. Całość posypuję obficie ziołami, następnie solą i skraplam oliwą. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszne zarówno na ciepło z oliwą z oliwek jak i podpieczone jako grzanka na grillu.
Uwielbiam focaccie, odrywam po kawałeczku i maczam w oliwie, mniam! :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam, ale w najbliższym czasie mam zamiar spróbować. Twoja wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńMmm, pycha! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń