wtorek, 27 stycznia 2015

Buraczek z niespodzianką...

Jak wszyscy wiemy są warzywa bardziej lub mniej lubiane. W moim jadłospisie takim warzywem jest burak, który przez lata był dla mnie akceptowalny jedynie w barszczu i jako smażony dodatek do obiadu. Jednak po przejściu na weganizm zaczęłam eksperymenty z warzywami na surowo i tego wynikiem była opisana wcześniej sałatka z surowego buraka. Natomiast teraz przyszła pora na buraczka z niespodzianką, podpowiem, że niespodziankę stanowi tutaj pomarańcza i dodatek cynamonu.

                                                                        by Alex

BURACZEK Z NIESPODZIANKĄ

Składniki: 1 burak, 1 pomarańcza, 2 garści roszponki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, szczypta cynamonu.

Buraka kroję na bardzo cienkie plastry, pomarańcze obieram tak, aby pozbyć się białej błonki i wycinam sam miąższ. Buraka marynuję w oliwie z dodatkiem odrobiny octu balsamicznego i cynamonu przez ok. godzinę Następnie na talerzu układam roszponkę polewam 2 łyżkami marynaty, na tym układam na przemian plasterki buraka i pomarańczy. Całość można jeszcze skropić pozostałą marynatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz