Kupiłam sobie ostatnio ślicznego, zielonego brokuła. Kombinując co z niego zrobić wpadłam na pomysł pierogów, jednak miałam w tym dniu robić wegańskie ruskie więc, pomyślałam, że zrobię pierożki uszka. Jako nadzienie będzie brokuł z dodatkami. Całość opiszę za chwilę, a pierożki uszka prezentowały się tak:
by Alex
PIEROŻKI A'LA USZKA Z BROKUŁEM
Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka wrzątku, 1,5 łyżeczki soli
nadzienie: 1 brokuł, 3 ząbki czosnku, 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie, zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka papryka.
W dużej misce wymieszałam mąkę z solą i dodałam wrzątek. Ostrożnie, aby ręce były całe wyrobiłam ciasto i odstawiłam na chwilę pod przykryciem.
Brokuła ugotowałam na parze, zgniotłam widelcem, dodałam zmiksowane na masę pomidory, wyciśnięty czosnek i przyprawiłam do smaku. Ciasto nadziewałam, sklejałam i gotowałam do miękkości.
Następnie wrzuciłam na patelnię z sosem sojowym chwilkę podgrzałam i tyle. Smacznego!
Super pomysł z tym brokułem :) Ja jeszcze nigdy nie robiłam uszek i chyba czas spróbować :P
OdpowiedzUsuń