Ostatnie dnie obfitują w słońce i afrykańskie temperatury jeść się nie chce jedynie człowiek myśli o chwili wytchnienia gdzieś w cieniu albo nad wodą. Nie wiem jak u Was, ale u nas nikt nie ma nawet ochoty na jedzenie, jednak stwierdziłam, że trzeba zrobić jakiś obiadek bo czymś trzeba żyć.
Postawiłam na proste, pyszne coś.
by Alex
KALAFIOR, PUREE I KOTLECIKI POD PIECZARKOWYM SOSEM
Składniki kotlecików: 1 opakowanie granulatu sojowego, 1 cebula, garść posiekanego koperku, bułka tarta, otręby owsiane, płatki drożdżowe, kasza mannna, sól, pieprz, papryka wędzona.
Zaczynam od przygotowania granulatu sojowego wg. przepisu. Następnie dodaję do niego posiekaną jedną cebulę, część koperku, przyprawy, po jednej łyżce bułki tartej, zaparzonych otrąb, kaszy manny i płatków drożdżowych. Formuję kotlety obtaczam w bułce tartej i piekę na złoto.
Składniki puree: 3 kartofelki, 3 różyczki kalafiora, sól, pieprz, zielona czubrica.
Kalafiora z ziemniakami gotuję, zgniatam na puree i doprawiam do smaku.
Składniki kalafiorowej część: 1/4 kalafiora, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, curry, papryka wędzona, 2 łyżki oleju czosnkowego.
Kalafiora gotuję do momentu aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Następnie podpiekam z mieszanką bułki tartej, oleju i przypraw.
Składniki sosu pieczarkowego: ok.400 gram pieczarek, 1 cebula, garść posiekanego koperku, papryka wędzona, sól, pieprz, pieprz ziołowy, łyżka mąki kukurydzianej.
Pieczarki kroję drobno, dodaję do nich posiekaną cebulę i podduszam na patelni, zalewam wodą i gotuję do miękkości aby powstał sosik, doprawiam do smaku i lekko zagęszczam mąką kukurydzianą. Dodaję koperek i zostawiam na lekkim gazie, aby smaki się połączyły.
Podaję jak na zdjęciu: puree z kartofla z kalafiorem, kalafior z bułką tartą, kotleciki sojowe pod pierzynką z sosu pieczarkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz