Uwielbiam wszelkie sosy z czosnkiem. Przez lata wegetarianizmu komponowałam różne sosy czosnkowe z dodatkami lub bez na bazie jogurtu lub serów białych i oczywiście żaden grill nie obył się bez sosu tzatziki. Obecnie jedząc wegańsko, pokonałam stare przyzwyczajenia i zaczęłam szukać znanych smaków, ale w wersji wegańskiej. Przeglądając internet znalazłam wiele różnych przepisów na sos czosnkowy czy tzatziki. Jedne były proste, inne wymagały trochę pracy, wychodziły bardzo dobre, jednak ja dalej eksperymentuję. Owocem tego są:
WEGAŃSKIE TZATZIKI Z TOFU
by Alex
Składniki: 1 opakowanie sera tofu naturalnego, garść posiekanego koperku, 3 ogórki zielone gruntowe dość duże, sól, pieprz, ok 3 ząbki czosnku.
Przepis nie wymaga wiele pracy, do blendera wrzucam tofu, obrane 2 ogórki i starty czosnek. Miksuję na gładką masę. Dodaję starty 1 ogórek na tarce o drobnych oczkach, mieszam doprawiam do smaku dodaję koperek i gotowe można się delektować smakiem.
Użyłam go ostatnio do nadzianej cukinii razem smakowało wyśmienicie. Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz