CUKINIA NADZIANA
Składniki: 1 średnia cukinia, 1 żółta papryka, 1 cebula, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki kaszy kus kus, sól, pieprz, czubrica zielona, papryka wędzona, pieprz cayenne.
Pracę rozpoczęłam od przygotowania kaszy kus kus wg. przepisu na opakowaniu, ale jak zawsze dodaję dwoje trzy grosze i do kus kus dodaję troszkę wege rosołku i zalewam wrzątkiem. Dzięki temu kasza nie jest mdła w smaku.
Następnie wydrążyłam cukinię i łódeczki doprawiłam.
by Alex
Kolejnym krokiem było pokrojenie reszty składników bardzo drobno. Wszystko razem wrzuciłam na patelnię z odrobiną oleju. Poddusiłam kilka chwil, doprawiłam do smaku i dodałam zieloną pietruszkę.
by Alex
Mając gotowy farsz zaczęłam faszerowanie moich wcześniej przygotowanych łódeczek, aby można je było zapiec w piekarniku. Przed pieczeniem prezentowały się tak:
by Alex
Zapiekałam je w żaroodpornym naczyniu zamykanym około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu podałam je z moją wersją wegańskiego sosu tzatziki.
by Alex
Polecam takie ciepłe i pyszne śniadanko szczególnie w niedzielę, kiedy mamy nieco więcej czasu, nie musimy się śpieszyć. SMACZNEGO!
Przepis na tzatziki w następnym poście. Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz