niedziela, 27 lipca 2014

NIedzielne śniadanko...

Ostatnio przesunęła mi się godzina wstawania i budzę się średnio o 5:30. Jest to o tyle fajne, że mam kilka chwil dla siebie, dzieci jeszcze śpią i mogę sobie pokombinować w kuchni. Dzisiaj np. przyszła mi na myślą cukinia faszerowana. Nie tracąc czasu przystąpiłam do pracy.

CUKINIA NADZIANA

Składniki: 1 średnia cukinia, 1 żółta papryka, 1 cebula, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki kaszy kus kus, sól, pieprz, czubrica zielona, papryka wędzona, pieprz cayenne.

Pracę rozpoczęłam od przygotowania kaszy kus kus wg. przepisu na opakowaniu, ale jak zawsze dodaję dwoje trzy grosze i do kus kus dodaję troszkę wege rosołku i zalewam wrzątkiem. Dzięki temu kasza nie jest mdła w smaku.
Następnie wydrążyłam cukinię i łódeczki doprawiłam.

                                                                       by Alex

Kolejnym krokiem było pokrojenie reszty składników bardzo drobno. Wszystko razem wrzuciłam na patelnię z odrobiną oleju. Poddusiłam kilka chwil, doprawiłam do smaku i dodałam zieloną pietruszkę.

                                                                            by Alex

Mając gotowy farsz zaczęłam faszerowanie moich wcześniej przygotowanych łódeczek, aby można je było zapiec w piekarniku. Przed pieczeniem prezentowały się tak:

                                                                       by Alex

Zapiekałam je w żaroodpornym naczyniu zamykanym około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu podałam je z moją wersją wegańskiego sosu tzatziki.

by Alex
 
 
Polecam takie ciepłe i pyszne śniadanko szczególnie w niedzielę, kiedy mamy nieco więcej czasu, nie musimy się śpieszyć. SMACZNEGO!
 
Przepis na tzatziki w następnym poście. Pozdrawiam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz