Od pewnego czasu sama zaczęłam piec chleb na zakwasie. Zrobiłam zakwas i wzięłam się do roboty. Bardzo długo broniłam się przed pieczeniem takiego chleba gdyż wydawało mi się to skomplikowane, a poza tym ilekroć kupiłam taki chleb w piekarni miałam problemy jelitowe. Dziwnym trafem po moim domowym zakwasowym chlebie nic mi nie jest.
PROPOZYCJE ŚNIADANIOWE
DWIE PASTY PIECZARKOWE
I właśnie jako pierwsza propozycja śniadaniowa pojawia się tutaj pasta pieczarkowa i mieszany chleb na zakwasie. Pasta, a w zasadzie dwa rodzaje pasty jedna to tofu naturalne z pieczonymi pieczarkami, a druga to biała fasola z pieczarkami smażonymi.
KUS KUS NA BOGATO
Kus kus na bogato to kasza kus kus z cebulką, pomidorem, wędzonym serem tofu i szczypiorkiem. Uwielbiam jeść kaszę kus kus na śniadanie ze wszystkim co mam właśnie pod ręką, a czasem robię wersję podobną do jajecznicy czyli dodaję kurkumę i czarną sól, trochę szczypiorku i wegańska jajecznica jak malowana.
by Alex
GRZANKI Z CUKINIĄ
Grzanka z chleba żytniego na zakwasie z dodatkiem cukinii pieczonej, w woku z dodatkiem ciemnego sosu sojowego i cebuli.
TOFUCZNICA Z PIECZARKAMI
Tofucznica to nic innego jak tofu wędzone z dodatkiem pieczonych pieczarek, cebulki i szczypiorku. Jako dodatek pachnący pomidorem pomidor i grzanka z chleba mieszanego na zakwasie.
by Alex
A z jakiego przepisu zrobiłaś zakwas?
OdpowiedzUsuńZnalazłam w sieci 1 dzień zaczęłam o 20:00 tak mi godzinowo pasowało 50 ml wody 50 g mąki żytniej razowej 2000, 2 dzień o 8:00 50 ml wody, 50 g mąki, 20:00 to samo, 3 dzień 8: i 20: tak samo, 3 tak samo, 4 tak samo, 5 dzień 8 50 g mąki 50 ml wody i po ok 8 godzinach można zarabiać chleb.
OdpowiedzUsuń