Zrobiłam zakwas i upiekłam pierwszy chleb.
by Alex
by AlexChleb wyszedł przepyszny. Wilgotny, miękki, świetnie się kroi, nie sypie się. Po prostu super.
Zakwas dalej odżywiam i dzisiaj będzie ponowna produkcja chleba. Naprawdę warto. Podam tutaj przepis na chleb, a później napiszę o zakwasie, który zrobiłam.
CHLEB NA ZAKWASIE
Składniki: 250 g mąki pszennej 650, 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżka soli, 300 ml letniej wody, 8 g drożdży (gdy ma się już wiekowy zakwas drożdże można pominąć), 150 g zakwasu, 3 łyżki ziaren siemienia lnianego.
Wszystkie składniki wg podanej kolejności umieściłam w misce. Drożdże roztarłam w łyżce wody. Odstawiłam do wyrośnięcia w misce na 2 godziny. Następnie przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiałam na kolejną godzinę. Po tym czasie piekłam w temperaturze 210 stopni ok. 40 minut.
Wszyscy wcinali chlebek i chwalili, że pyszny.
Wspaniały, gratulacje :)
OdpowiedzUsuń