niedziela, 4 września 2016

Klasyka śniadaniowa

Lubię klasyczne, proste potrawy, takie które nie wymagają godzin spędzonych w kuchni. Często w ramach śniadania pojawia się u mnie taki zestaw:

                                                                   by Alex

Zestaw ten to chleb na zakwasie pszenno gryczany, pasta z fasoli, ogórek kiszony mojej Mamy i kiełki rzodkiewki.

Chleb pszenno gryczany

Składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej, 250 g mąki gryczanej, 150 g zakwasu, ulubione ziarna, 400 ml ciepłej wody.

Wszystkie składniki mieszam ze sobą i odstawiam na 2-3 godziny, aby ciasto ładnie wyrosło. Następnie piekę w temperaturze 220 stopni przez godzinę.

Pasta z fasoli

Ta pasta to zmiksowana biała fasola z dodatkiem podsmażonej cebuli soli, pieprzu, majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz