Podczas weekendu majowego miałam ochotę na pachnącego, pysznego grilla. Z racji mało określonej pogody, która sama nie wiedziała co chciała grill się odbył, ale składał się z wcześniej przygotowanych składników na grillu podgrzanych poza pieczarkami, które od a do z piekły się na grillu.
by Alex
by Alex
BUŁECZKI DO HAMBURGERÓW
Składniki: 250 ml wody, 20 g drożdży, 380 g mąki, 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki mieszam ze sobą i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie dzielę ciasto na części ich ilość zależy od tego jak duże bułeczki chcemy. Ja podzieliłam na 12 wyszły małe bułeczki takie, które zje się bez trudu.
KOTLECIKI
Składanie: opakowanie granulatu sojowego, 1 cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, ok 10 g mąki.
Granulat moczę w wodzie z przyprawami (sól, pieprz, papryka, sos sojowy). Mocno odciskam, dodaję podsmażoną cebulę, koncentrat, mąkę, doprawiam solą, pieprzem, wędzoną papryką i chili. Formuję małe kotleciki i smażę na rumiano na rozgrzanej patelni.
SAŁATKA Z BURACZKÓW
Składniki: 3 nieduże surowe buraczki, 2 kiszone ogórki, koperek, szczypiorek., sól, pieprz.
Buraczki ścieram na tarce o małych oczkach, podobnie ogórki. Koperek i szczypiorek siekam. Wszystko mieszam razem doprawiam i gotowe.
SOS Z NERKOWCÓW NA OSTRO
Składniki: opakowanie nerkowców, 1-2 ząbki czosnku, zielony ogórek, sól, pieprz, koperek
Nerkowce moczę we wrzątku przez godzinę. Miksuję z dodatkiem wody przegotowanej, do tego ścieram na tarce o grubych oczkach ogórka. Dodaję wyciśnięty czosnek i doprawiam do smaku.
W tajemnicy dodam, że połączenie buraczków i sosu z nerkowców tworzy niesamowicie pyszną pastę na grzankę.
PIECZARKI
Składniki: kilka pieczarek, sos sojowy, sos chili, papryka wędzona.
Pieczarki podzieliłam na ćwiartki i zamarynowałam w sosie sojowym, sosie chili, papryce wędzonej. Następnie całość smażyłam na grillu.
Jako dodatek wystąpił jeszcze chlebek pszenno-orkiszowy na zakwasie domowy oczywiście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz