środa, 11 maja 2016

Sezon grillowy 2016 otwarty

Podczas weekendu majowego miałam ochotę  na pachnącego, pysznego grilla. Z racji mało określonej pogody, która sama nie wiedziała co chciała grill się odbył, ale składał się z wcześniej przygotowanych składników na grillu podgrzanych poza pieczarkami, które od a do z piekły się na grillu.

                                                                             by Alex

                                                                     by Alex

BUŁECZKI DO HAMBURGERÓW

Składniki: 250 ml wody, 20 g drożdży, 380 g mąki, 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki mieszam ze sobą i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie dzielę ciasto na części ich ilość zależy od tego jak duże bułeczki chcemy. Ja podzieliłam na 12 wyszły małe bułeczki takie, które zje się bez trudu.

KOTLECIKI 

Składanie: opakowanie granulatu sojowego, 1 cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,  ok 10 g mąki.

Granulat moczę w wodzie z przyprawami (sól, pieprz, papryka, sos sojowy). Mocno odciskam, dodaję podsmażoną cebulę, koncentrat, mąkę, doprawiam solą, pieprzem, wędzoną papryką i chili. Formuję małe kotleciki i smażę na rumiano na rozgrzanej patelni.

SAŁATKA Z BURACZKÓW

Składniki: 3 nieduże surowe buraczki, 2 kiszone ogórki, koperek, szczypiorek., sól, pieprz.

Buraczki ścieram na tarce o małych oczkach, podobnie ogórki. Koperek i szczypiorek siekam. Wszystko mieszam razem doprawiam i gotowe.

SOS Z NERKOWCÓW NA OSTRO

Składniki: opakowanie nerkowców, 1-2 ząbki czosnku, zielony ogórek, sól, pieprz, koperek

Nerkowce moczę we wrzątku przez godzinę. Miksuję z dodatkiem wody przegotowanej, do tego ścieram na tarce o grubych oczkach ogórka. Dodaję wyciśnięty czosnek i doprawiam do smaku.

W tajemnicy dodam, że połączenie buraczków i sosu z nerkowców tworzy niesamowicie pyszną pastę na grzankę.

PIECZARKI 

Składniki: kilka pieczarek, sos sojowy, sos chili, papryka wędzona.

Pieczarki podzieliłam na ćwiartki i zamarynowałam w sosie sojowym, sosie chili, papryce wędzonej. Następnie całość smażyłam na grillu.

Jako dodatek wystąpił jeszcze chlebek pszenno-orkiszowy na zakwasie domowy oczywiście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz