czwartek, 26 maja 2016

Kapusta głowa pusta!

Pojawienie się młodej kapusty powoduje, że w moim domu prawie każdego dnia nią pachnie. Przerabiam ją na wiele sposobów niektóre prostsze niektóre bardziej skomplikowane, ale jedno jest pewne każdy sposób dobry, aby kapuche zajadać. Tym razem postawiłam na mega prostą zupę. To taka, którą robi się szybko, szybko wcina i szybko znika.

                                                                by Alex

Zupa składająca się z kilku składników. A mianowicie:

  • rosołek wegański w ilości takiej, aby ukryć pod nim warzywa u mnie ok 2 l. 
  • pęczek marchewek 
  • główka młodej kapusty
  • koperek 
  • sól,  pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy
Kapustę siekam, marchewkę kroję w talarki lekko podduszam w dużym garnku dodaję przyprawy i zalewam rosołkiem. Gotuję do miękkości, na końcu dodaję posiekany koperek.

Dla tych co mają ochotę na bardziej sycącą porcję proponuję wrzucić kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz