sobota, 6 czerwca 2015

Sobotni deser...

Takie niby nic, niby każdy robi, ale ja w ciepłe dni uwielbiam desery, które zastępują obiad i deser. Była wersja truskawkowa dzisiaj bardziej urozmaicona czyli warstwa truskawkowa, bananowa i brzoskwiniowy mus.

                                                                      by Alex

Warstwa dolna to truskawki zmiksowane z mlekiem sojowym i ugotowaną kaszą jaglaną. Warstwa druga to kasza jaglana zmiksowana z bananem i mlekiem sojowym, całość dopełniły brzoskwinie zmiksowane. Wprawdzie z puszki, ale za niedługą będą świeże.
Na górze dwie bezy wegańskie. Inspirowana przepisem wegannerd postanowiłam zrobić bezy. Mimo braku termoobiegu w kuchence, który padł dwa lata temu, beziki wyszły. Może nie tak wysokie, ale i tak pyszne. Polecam!

BEZIKI ubita woda z ciecierzycy z puszki do tego szklanka cukru pudru. Miksowane powoli, gdy zaczęła masa być szklista dodałam aromat cytrynowy i łyżkę soku z cytryny. Piekłam w 130 stopniach 1 godzinę. Polecam pyszne są!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz