niedziela, 30 listopada 2014

Pierogi z piekarnika z niespodzianką...

Tak jak kiedyś, przy okazji przepisów na pierogi wspomniałam, jak mnie dopadnie szał z pierogami to skończyć nie potrafię. Wypróbowałam przepis na ciasto drożdżowe do pierogów i dostałam istnego szaleństwa na ich punkcie. Pierogi robi się szybko, nie ma tyle zachodu z gotowaniem, odgrzewaniem itd. gdyż wyśmienicie smakują na zimno. A i farsz to niezłe zaskoczenie, zresztą sami zobaczcie:

                                                                       by Alex


Teraz jak patrzę na farsz to wygląda tak, jakby pierogi nadziane były borówkami lub jagodami, a tu zaskoczę Was moi drodzy bowiem farsz powstał na bazie kiszonej czerwonej kapusty.

PIEROGI Z KISZONĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ

Składniki:

CIASTO: 500 g mąki pszennej, 25 g drożdży, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 szklanki oleju.

Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie mieszam z resztą składników i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Potem już tylko wałkuję, wykrawam kółeczka i nadziewam. Sklejam, układam na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180 stopni, aż się zarumienią.

NADZIENIE: ok 1/2 kg kiszonej czerwonej kapusty, 1/2 kg pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz.

Pieczarki i cebulę bardzo drobno kroję i podsmażam na oleju. Kapustę siekam drobno i również podsmażam, aby lekko zmiękła. Następnie mieszam oba składniki ze sobą i trochę miksuję, aby masa stał się bardziej zwarta i klejąca. Nadziewam ciasto i piekę.

I w dwie godziny mamy ok. 36 pierogów zrobione. Oczywiście razem z zarabianiem i rośnięciem ciasta i zrobieniem farszu.

2 komentarze:

  1. świetny pomysł na pierogi! zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń