by Alex
Na talerzu znalazły się:
- sałatka z buraka
- papryka smażona z cebulą
- marmolada z czerwonej cebuli
- kotlety buraczano - warzywne
Sałatka znana mi od dawna, ale w mnogości pyszności nieco zapomniana.
Składniki: 1 burak (świeży), 1 jabłko, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, sól, pieprz czarny
Buraka i jabłko starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do nich pokrojone drobno ogórki i cebulę. Doprawiłam do smaku.
Można dodać koperek, który jest świetnym uzupełnieniem sałatki, ja dziś go nie miałam, ale i tak pysznie wyszło.
PAPRYKA SMAŻONA
Składniki: 1 czerwona papryka, 2 cebule jedna żółta i jedna czerwona, sól, pieprz, papryka wędzona.
Paprykę i cebulę kroję w paseczki i lekko podsmażam z przyprawami, aby smaki się połączyły.
MARMOLADA Z CZERWONEJ CEBULI
Składniki: 4 cebule czerwone, 2 łyżki brązowego cukru, 80 ml octu balsamico, 1-2 łyżki syropu z agawy
Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelnie wrzuciłam cukier, chwilę podgrzałam, na to wrzuciłam cebulę i podsmażyłam, aby nieco zmiękła cebula. Następnie podlałam octem i syropem z agawy. Poddusiłam całość do momentu, aż lekko lepkie się to wszystko zrobiło. I gotowe.
KOTLETY BURACZANO - WARZYWNE
Wyszło mi ich dzisiaj tyle, że mogłabym obdzielić trochę ludzi. Ja tak lubię, bo mam spokój z gotowaniem na trochę. Mogę się zająć twórczą stroną duszy mej.
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 4 cebule, 4 buraki, 3 marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka, sól, pieprz, 6 łyżek zmiksowanych płatków owsianych, 3 łyżki siemienia lnianego, papryka słodka i ostra, curry, garam masala, kurkuma, kmin rzymski, czarny sezam i bułka tarta do panierowania.
Wszystkie warzywa starłam na tarce o drobnych oczkach i podsmażyłam na patelni. Kaszę ugotowałam na miękko, a cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszkliłam. Wszystkie składniki połączyłam w dużej misce, doprawiłam na ostro. Następnie formowałam kotlety, obtaczałam w bułce z sezamem i smażyłam.
I to tyle, potem już według upodobania co do wielkości porcji na talerz. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz