Siedziałam i rozmyślałam nad obiadem, w lodówce składników jak na lekarstwo. Jednak znalazłam w skrytce na podstryszu pieczarki i mleko kokosowe, postanowiłam zrobić eksperyment czyli pieczarki a'la curry. Wyszło z tego niesamowicie pyszne, pachnące przyprawami danie. Myślę, że przypadnie do gustu wszystkim tym, co lubią pieczarki.
by Alex
PIECZARKI A'LA CURRY
Składniki: 1/2 kg pieczarek, puszka mleka kokosowego, 2 cebule, 4 duże ząbki czosnku, kurkuma, curry, garam masala, kumin rzymski, pieprz cayene, sól, sos sojowy, dwa woreczki ryżu jaśminowego.
Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości. W woku podduszam cebulę pokrojoną w piórka, wrzucam pokrojone w nieduże kostki pieczarki i całość duszę kilkanaście minut. Dodaję przyprawy mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki poza pieprzem, jego daję mniej. Wlewam mleko i duszę jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Podaję z ryżem jaśminowym.
Proste, szybkie i sycące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz