Eksperymentów w kuchni ciąg dalszy. Dzisiaj powstał nietypowy burger bez bułki, bez sosów - warzywny i powiem szczerze, jak dla mnie najlepszy na świecie.
by Alex
BURGER OLI
Składniki na placki: 4 marchewki, 4 ziemniaki, 1 mała cukinia, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, siemię lniane, otręby owsiane, mąka z cieciorki.
Składniki kotletów: opakowanie soi mielonej, 1 cebula, pęczek koperku, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki otrębów owsianych, bułka tarta.
Składniki cebuli: 3 cebule, ząbek czosnku, papryka wędzona, sól, pieprz.
Placki: marchewkę, cukinię i ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odcedzam nadmiar soków, dodaję startą cebulę i czosnek. Całość mieszam z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, 3 łyżkami otrębów i z łyżką siemienia rozpuszczonego w 1/2 szklance ciepłej wody. W przypadku, gdy masa jest zbyt rzadka dodaję trochę zwykłej mąki. Piekę na patelni na rumiany kolor.
Kotlety: mielonkę moczę w gorącej wodzie wg przepisu. Następnie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. W misce mieszam soję, cebulę, posiekany koperek i przyprawy. Dodaję siemię i otręby, mieszam i formuję kotlety. Obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano.
Cebula: na patelnię z olejem wrzucam pokrojoną w plastry cebulę, podduszam do miękkości, doprawiam i gotowe.
Układam warstwowo: placek, kapust pekińska, trochę cebuli, pomidor, przekrojony na pół kotlet, kapusta pekińska, placek i na górze cebulka.
Inna wersja podania bardziej klasyczna to:
by Alex
SAŁATKA
Składniki: 1 pomidor, 2-3 sałaty rzymskiej, sól, pieprz, kilka kropel oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz