by Alex
Do wykonania POTRAWKI Z CUKINII użyłam następujących składników:
by Alex
- 1,5 kg pokrojonej w kostkę cukinii
- pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę
- posiekaną natkę pietruszki
- pokrojoną w plastry cebulę
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
- czosnek, ja użyłam 1/2 główki
- posiekany szczypiorek ok 3/4 szklanki
- zieloną pastę curry 2 łyżeczki
- do tego: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra
- kalafior z bułką tartą i przyprawami
- kasza bulgur ok. 1 szklanka a do niej trochę posiekanej natki pietruszki i jedna, czerwona, podrumieniona cebula
Kalafiora ugotowałam w osolonej wodzie.
Pracę nad potrawką rozpoczęłam od zrumienienia cebuli i czosnku z dodatkiem pasty curry. Następnie dodałam cukinię lekko przyprawiłam i poddusiłam na małym ogniu. Po koło 15 minutach dodałam paprykę, przecier i szczypiorek. Poddusiłam chwilkę, aby się smaki połączyły i dodałam cieciorkę i resztę składników. Poddusiłam jeszcze chwilkę i przyprawiłam do smaku. I gotowe.
W między czasie kalafiora podsmażyłam z olejem, bułką tartą i przyprawami: papryką słodką i curry.
Uwielbiam potrawki z cukinii, ostatnio jem je namiętnie. Chyba nigdy mi się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuń