Światowy Dzień Wegetarianizmu dzisiaj mamy, więc postanowiłam zrobić wegańską słodkość ze śliwkami.
To dla wszystkich wegetarian i wegan WSZYSTKIEGO NAJ.
by Alex
CIASTKO ZE ŚLIWKĄ
Składniki: 10-12 śliwek, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 0,5 szklanki oleju, 1.5 szklanki mleka sojowego,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Do miski wsypuję: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 1 szklankę mleka miksuję dokładnie. Resztę mleka mieszam z sodą oczyszczoną i olejem. Dodaję do reszty składników, mieszam dokładnie. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układam ściśle połówki śliwek, zalewam ciastem. Całość piekę ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaje tylko wyciągnąć z tortownicy, ostudzić, kroić i wcinać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz