wtorek, 26 sierpnia 2014

Zielone kluski po raz drugi....

Od momentu odkrycia, że kluski śląskie można zrobić bez jajka, coraz częściej pojawiają się u mnie na obiad zielone kluski czyli śląskie ze szpinakiem w różnych odsłonach oto dwie kolejne.

                                                                            by Alex

OBIADEK LETNI

Składniki klusek: 1/2 opakowania szpinaku brykiet, ok. 400 gram ugotowanych ziemniaków, mąka ziemniaczana, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Szpinak podsmażam jednocześnie rozmrażając na patelni z dodatkiem czosnku i przypraw. Ziemniaki mieszam z mąką (ok. 100 g.), dodaję przesmażony szpinak. Zagniatam na jednolitą masę i gotuję w gotującej się wodzie do miękkości.

KOTLET JAGLANY Z PIECZARKAMI

Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 6 pieczarek, 1 cebula, po łyżce płatków owsianych, bułki tartej i kaszy manny, sól, pieprz, papryka wędzona.

Pieczarki i cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodaję do ugotowanej kaszy, doprawiam do smaku dodaję kaszę manną i bułkę tartą oraz zaparzone w odrobinie wody płatki owsiane. Mieszam dokładnie i formuję kotleciki. Smażę na złoty kolor.

SZPARAGÓWKA UWĘDZONA

Składniki: 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, olej rzepakowy, papryka wędzona, 2 łyżki bułki tartej.

Fasolkę gotuję do miękkości. Na patelnię wlewam nieco oleju, wsypuję przyprawy i bułkę tartą na koniec fasolkę. Podsmażam kilka chwil, aby przyprawy i bułka połączyły się z fasolką.

CHUTNEY Z POMIDORÓW

Składniki: 4 pomidory, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, czosnek suszony, sól, pieprz.

Cebulę kroję w piórka, podsmażam na złoto dodaję pokrojone w piórka pomidory i duszę do momentu pozbycia się większej ilości wody. Doprawiam do smaku i gotowe.

Dzisiaj postanowiłam połączyć paprykę marynowaną inaczej z poprzedniego postu i zielone kluski, połączenie kolorowe i pyszne. W sam raz na obiad w tak pochmurny dzień jak dzisiaj.

by Alex
 
SMAŻONE ZIELONE KLUSKI
 
 
Składniki: 8 wcześniej ugotowanych klusek ze szpinakiem, łyżka oleju, papryka marynowana inaczej ok dwie łyżki.
 
 
Kluski pokroiłam w talarki wrzuciłam na rozgrzany olej i podsmażyłam, tak długo, aż zrobiła się fajna chrupiąca skórka na każdym plasterku. Podałam z papryką marynowaną inaczej.
 
Składniki świetnie się uzupełniały. Polecam gorąco!

1 komentarz:

  1. bardzo fajny pomysł na kluski śląskie, z ogromną chęcią wypróbuję! zresztą kotleciki też świetne :)

    OdpowiedzUsuń