piątek, 1 sierpnia 2014

Piątkowe szaleństwo...

Jedziemy jutro na urodziny miłości mojego Synusia Laury. Zaproponowałam, że na tą okazję mogę Adze, jej mamie upiec chlebek pachnący ziołami i czosnkiem. I nieco się rozpędziłam w tym pieczeniu efektem tego są trzy chleby i postanowiłam upiec kotlety. Jedne te, których na talerzu więcej są z kaszy jaglanej, a na drugim talerzu są kotleciki wykonane z farszu do wegańskich ruskich.

                                                                    by Alex

Pomiędzy talerzami z kotlecikami znajduje się sos czosnkowy a'la tzatziki.

Przepis na chlebek z rozmarynem znalazł się we wcześniejszych wpisach jak również przepis na farsz do wegańskich ruskich. Nie będę pisać tych przepisów raz jeszcze natomiast podam poniżej przepis na jaglane i na sos czosnkowy.

KOTLETY JAGLANE Z PIECZARKAMI

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, garść siekanej natki pietruszki, garść siekanego szczypiorku, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka płatków drożdżowych, sól, pieprz, papryka wędzona.

Kaszę jaglaną gotuję do miękkości można ją nawet lekko rozgotować. Pieczarki i cebulę kroję drobno i podsmażam na odrobinie oleju. Następnie łączę ze sobą wszystkie składniki, mieszam i doprawiam do smaku. Formuję kotleciki obtaczam w bułce tartej lub otrębach owsianych i smażę na złoto.

SOS CZOSNKOWY A'LA TZATZIKI

Składniki: 1 puszka białej fasolki, 1 duży ogórek szklarniowy, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, garść siekanego szczypiorku.

Fasolkę i ogórek miksuję na gładką masę, doprawiam do smaku i mieszam ze szczypiorkiem.

Tylko tyle, gotowe do jedzenia. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz