wtorek, 26 sierpnia 2014

Wycieczka i podwieczorek...

Jest w Chełmie Śląskim takie magiczne miejsce SMUTNA GÓRA. Góra to za dużo powiedziane, większy pagórek jednak góruje nad Chełmem, smutna bo kiedyś, gdy czasy były inne i ciężkie, chowano tam ciała ludzi, którzy zmarli podczas epidemii cholery. Zdarza nam się czasem podjechać tam i pospacerować, za każdym razem znajdujemy tam coś, co nas zadziwia. Tym razem podczas spaceru znalazłam ogromną ilość owoców jabłek, śliwek mirabelek żółtych i prawie czarnych.

                                                                              by Alex

                                                                       by Alex

  
                                                                               by Alex

                                                                                by Alex

                                                                             by Alex

                                                                            by Alex

Widoki są obłędne, między trawami można wypatrzeć ślimaki o dużych skorupkach, koniki polne i wiele innych robali. Polecam, jak ktoś będzie przejazdem wjechać i przespacerować się, można pooglądać panoramę okolicy w ciszy i spokoju.

Po spacerze, apetyty się nam zaostrzyły i przyszedł czas na podwieczorek. Tym razem rogaliki z musem jabłkowym.

                                                                       by Alex

Przepis niesamowicie prosty, a rogaliki zaskakująco pyszne, miękkie i delikatne.

ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM I POSYPKĄ

Składniki ciasta: 0,5 kg mąki, szklanka mleka sojowego, 1/2 szklanki oleju, kostka drożdży (100 g.), 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego.

Mleko lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże dodaję do miski z mąką i cukrem. Dolewam olej i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wałkuję ciasto w kształcie koła, dzielę na trójkąty, na każdy kawałek daję trochę musu i zwijam. Jak mam całą blaszkę rogalików, każdy smaruję odrobiną wody przegotowanej i posypuję posypką. Piekę ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki musu: 1 kg jabłek, kilka łyżek brązowego cukru, cynamon do smaku.

Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, przesmażam z cukrem i cynamonem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na koniec pozostaje zmiksować i gotowe.

Składniki posypki: 2 łyżki cukru brązowego, duże opakowanie cukru waniliowego, 2-3 łyżki cynamonu.

Wszystkie składniki mieszam i przesypuję do szczelnie zamkniętego słoiczka, posypuję wypieki przed pieczeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz