sobota, 2 stycznia 2016

Wypasiony obiad

Po jedzeniu maniakalnie bigosu, kapusty z grochem i grzybami czy zaprawionych tofu i boczniaków naszedł mnie dziś smaczek na coś innego. Tak powstał dzisiejszy wypasiony jak to mówią niektórzy obiad, składający się z hamburgera na domowej bułce, podsmażonych warzyw i sałatki z selerem.

by Alex
 
                                                                          by Alex

Sałatka to wcześniej już opisywana sałatka z 2 paczuszek ryżu, 1 puszki kukurydzy, 1 słoika selera, 1 pęczka szczypiorku, doprawiona solą, pieprzem i wegańskim majonezem.
 Użyłam dziś jednej torebki ryżu paraboiled i jednej ryżu czerwonego.
Jarzymy smażone to cukinia, papryka i rzodkiewka wszystko zamarynowane lekko w ciemnym sosie sojowym dlatego też mają nieco ciemny kolor.  Warzywa te wraz z sosem czosnkowym na bazie majonezu stanowiły nadzienie hamburgera. A bułka hamburgerowa to 500 g mąki, łyżeczka soli, 5 łyżek oleju, 25 g drożdży i 300 ml mleka. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, wraz z olejem wlewam do składników suchych. Wyrabiam ciasto odstawiam na 30 minut. Następnie dzielę na mniej więcej 8 części i piekę w piekarniku w temp. 180 stopni ok 20 minut.

Po takim obiedzie paszcza się śmieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz