Po tygodniu nadrabiania zaległości poszpitalnych nastąpiła sobota i lekki oddech. W planach było spotkanie ze znajomymi więc trochę poszalałam w kuchni i powstało parę pysznych rzeczy, prostych, smacznych, lekkich.
by Alex
Łódeczki z sałaty rzymskiej z twarożkiem z sera tofu.
TWAROŻEK TOFU to zmiksowany serek tofu z 2 łyżkami wody z ogórków kiszonych, do tego dodałam state ogórki kiszone, drobno pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek. Wszystko przyprawiłam solą, pieprzem.
by Alex
Mini burgery z marmoladą z czerwonej cebuli i buraczanymi burgerami.
BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
Składniki: 250 g maki, 25 g drożdży, 1 łyżka oleju, szczypta soli, 150 ml wody, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego. Wszystkie składniki mieszam w misce na gładkie ciasto następnie odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie formuje małe bułeczki i piekę od 20 - 40 minut aż się zarumienią.
MARMOLADA Z CZERWONEJ CEBULI 4 cebule pokrojone w piórka wrzucam na patelnię dodaję 2 łyżki cukru brązowego, ok. 80 ml octu balsamicznego, 2 łyżki syropu z agawy. Duszę całość na patelni do momentu odparowania octu.
by Alex
Ostry sos paprykowo-pomidorowy z chili. Burgery buraczane to kasza jaglana z burakiem startym na surowo, całość przyprawiona solą, pieprzem, papryką wędzoną, chili, koperkiem, zieloną pietruszką. Masę zagęściłam płatkami drożdżowymi i mąką z ciecierzycy. Burgery piekłam w piekarniku.
by Alex
Pasta z ciecierzycy to zmiksowana ciecierzyca z chrzanem, solą i pieprzem.
by Alex
Po imprezowe śniadanko. Na zdjęciu widać jeszcze sałatkę z ryże.
SAŁATKA RYŻOWA to ryż z dodatkiem pieczarek, bobu, cebuli, pomidorków koktajlowych, rzodkiewki, szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz