Taki dzień jak dzisiejszy nie jest łatwy. Zapytacie dlaczego? Już wyjaśniam, oczy otworzyły mi się o 4 rano, do pobudki Syna miałam 3 godziny, postanowiłam jeszcze pospać, ale nic z tego. Oczy otwarte szeroko, ptaszki za oknem koncert urządzają. Postanowiłam poczytać, po kilkudziesięciu kartkach zaburczało mi w brzuchu. A że książka ciekawa postanowiłam zrobić proste i nie wymagające dużego nakładu pracy śniadanie.
by Alex
W ramach tego śniadania do książki pojawił się chleb orkiszowy z serem tofu i sosem tatarskim
by Alex
oraz sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych, ciecierzycy rzodkiewki i kiełków rzodkiewki.
by Alex
CHLEB ORKISZOWY - 500 g mąki orkiszowej, 150 g czynnego zakwasu żytniego, 2 łyżeczki soli, ulubione ziarna, 5 g drożdży, 400 ml ciepłej wody.
Wszystkie składniki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 3-4 godziny, następnie piekę w piekarniku ok. 1 godziny w temp. 200 stopni.
SOS TATARKI - to wymieszany majonez sojowy z pokrojonymi marynowanymi pieczarkami i ogórkami z dodatkiem szczypiorku.
MAJONEZ SOJOWY - 1 szklanka oleju, 1/2 szklanki mleka sojowego, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki musztardy
Mleko i olej wlewam do naczynia i miksuję blenderem żyrafą, następnie dodaję ocet i miksuję aż zgęstnieje. Na końcu dodaję musztardę, sól, pieprz. I gotowe.
Na bazie tego majonezu może powstać pełno fajnych sosów. Wspomniany tatarski, koperkowy, czosnkowy, paprykowy itd. Polecam eksperymenty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz