Poniedziałek, zaczął się ostatni tydzień wakacji i beztroski. Trochę załatwiania jednak zostało i aby dzień minął w miłym nastroju zafundowałam takie oto śniadanie:
by Alex
by Alex
POMIDOROWA TOFUCZNICA NA GRZANKACH
Tofucznica powstała z podsmażenia 1 cebuli i dwóch pomidorów, następnie dodałam 1/2 kostki rozdrobionego tofu naturalnego z przyprawami czarną solą, kurkumą, pieprzem, papryką wędzoną.
CHLEB to mojej roboty chleb żytnio-orkiszowo-gryczany na zakwasie. Przepis jest prosty 250 g mąki żytniej 720, 125 g mąki orkiszowej, 125 g maki gryczanej, 3 łyżki nasion słonecznika, 2 łyżki nasion sezamu, 1 łyżka soli, 400 ml ciepłej wody, 150 g aktywnego zakwasu.
Wszystkie te składniki mieszam w dużej misce, odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny, następnie przekładam do keksówki i spryskuję wierzch oliwą. Piekę 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz