Kolejna wersja wegańskiego obiadu śląskiego.
by Alex
Kluski - ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę. Całość w misce dzielę na cztery części i dodaję mąkę kartoflaną w ilości 1/4 ziemniaków. Wyrabiam ciasto i formuję kluski. Następnie gotuję w osolonej wodzie, do wypłynięcia na powierzchnię.
Sałatka - to ogórek kiszony, cebula, szczypiorek, kukurydza, pieprz, trochę soli, oliwa z oliwek
Roladka - to kotlet jaglany uformowany w kształt rolady. 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na miękko, do tego podsmażone pieczarki i cebula, koperek, sól, pieprz, wędzona papryka, maka z ciecierzycy i mąka ziemniaczana dla zagęszczenia masy oraz bułka tarta. Z masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto.
Sos - 2 duże cebule, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka papryki
wędzonej, 1 łyżeczka płatków drożdżowych, 3 szklanki bulionu, 3 łyżki
przecieru pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, liść
laurowy, ziele angielskie.
Cebulę podduszam z
przyprawami, dodaję resztę składników na koniec wlewam bulion. Gotuję do
miękkości cebuli, miksuję i zaklepuję mąką.
Piękny zestaw :)Czy filtrujesz wodę na której gotujesz?My mamy filtr redox fitaqua, który daje zdrową wodę wzmacniającą odporność organizmu.
OdpowiedzUsuń