Ostatnio jednak zdecydowałam się podjąć próbę zrobienia seitan sama w domu. Wyszła mi ilość, którą spokojnie w trzy dni zjadłam jako dodatek do kanapek. Byłam strasznie zdziwiona bo smakował o niebo lepiej niż sklepowy wyrób.
Oczywiście nie jest to produkt dla osób z nietolerancją glutenu bo to sam gluten. Ale warto poświęcić trochę czasu bo produkt końcowy wart jest pracy.
by Alex
by Alex
Do produkcji seitan potrzebna jest jedynie:
- mąka
- woda
Następnie zaczyna się etap ćwiczeń czyli w misce umieszczam ciasto zalewam wodą i płuczę ciasto. Powinno wyglądać to tak jakby się chciało wyrobić ciasto, ale robimy to w wodzie. Woda będzie biała ze względu na wypłukiwanie się skrobi. Zmieniamy wodę i znowu zagniatamy. Postępujemy tak do momentu aż woda będzie czysta, a nam w ręce zostanie w miarę zwarta masa.
W trakcie płukania będziemy mieć kilka części z tego ciasta, będzie się ono rozpadać, nie ma się jednak co martwić, im bliżej końca będzie masa się bardziej sklejała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz