by Alex
by Alex
by Alex
CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY
Składniki na 1 chlebek: 250 g mąki pszennej 650, 250 g mąki orkiszowej, 150 g aktywnego zakwasu żytniego, 5 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki siemienia lnianego, 400 ml ciepłej wody.
Przepis bardzo prosty wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na 3 godziny w ciepłe miejsce. Następnie przekładam do keksówki i piekę ok 1 godzinie w temp. 200 stopni.
Poza aktywnym zakwasem dodaję zawsze trochę drożdży ponieważ mam młody zakwas i chlebek szybciej rośnie.
Wiem, że mąka pszenna jest ostatnio nie w modzie, ale ja lubię chleby z jej dodatkiem, nie są takie ciężkie.
Przepis ten sprawdza się w połączeniu z mąką żytnią, gryczaną, a dla tych co nie chcą użyć mąki pszennej dodam, że wyśmienicie nadaje się przepis ten do zrobienia chleba żytnio-orkiszowego wystarczy zamiast mąki pszennej dodać żytniej.
A co do śniadania to było mieszaniną wielu smaków: była tofucznica z pieczarkami i pomidorkiem do tego chleb z pastą z białej fasoli z ogórkiem marynowanym. Pyszne rozpoczęcie dnia.
by Alex
by Alex
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz