środa, 10 lutego 2016

Chleb przenno-gryczany z żurawiną na zakwasie...

Dzisiaj powstał eksperymentalnie chleb pszenno-gryczany z żurawiną. Pachnie kaszą gryczaną, ma trochę kwaskowości żurawiny i jest nieco lżejszy niż jego wersja żytnio-gryczana.
Nawet mężowi marudzie smakowało.

                                                                    by Alex

CHLEB PSZENNO-GRYCZANY Z ŻURAWINA

Składniki: 250 g mąki pszennej, 250 g mąki gryczanej, 2 łyżeczki soli, 2 garści żurawiny, 400 ml wody, 10 g drożdży, 150 g aktywnego zakwasu żytniego.

Wszystkie składniki mieszam w misce odstawiam do wyrośnięcia na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam do keksówki i piekę w temp. 200 stopni około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz