Ostatnimi czasy często na moim stole pojawiają się kluski śląskie bowiem moje Dzieci za nimi przepadają. Tym razem pojawiły się kluski w towarzystwie pieczarkowego sosu z pieczenią sojową i kwaśnymi buraczkami Połączenie smaków idealne, taka moja kolejna wersja wegańskiego obiadku.
by Alex
KLUSKI ŚLĄSKIE - to ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę z dodatkiem mąki kartoflanej. Mąka ma stanowić ok. 1/4 całości ziemniaków.
BURACZKI to ugotowane buraczki, starte na grubej tarce, doprawione solą, pieprzem i octem winnym.
A SOS z pieczenią to sos przygotowany z pieczarek mocno podpieczonych z cebulką, zalanych następnie bulionem i zaklepanych mąką kukurydzianą, z dodatkiem soli, pieprzu, sosu sojowego i koperku. A pieczeń to kotlety sojowe ugotowane odciśnięte z nadmiaru wody następnie zamarynowane w sosie sojowym, papryce wędzonej, soli i pieprzu, potem podsmażone na patelni i wrzucone do sosu.
Pyszny obiad gotowy. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz