Dzisiaj niedziela, dzień z reguły spokojniejszy, więc postanowiłam zaserwować obiad składający się z dwóch dań. Nie obyło się bez klusek śląskich w wersji wegańskiej i zupy, wprawdzie nie rosół, ale zupa pyszna jak nie wiem co. Pomysł zaczerpnięty z jednego z portali internetowych, aczkolwiek zmodyfikowany i dostosowany do moich smaków.
by Alex
ZUPA SOCZEWICOWA ZE SZPINAKIEM
Składniki: 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 4 marchewki, 3 pietruszki, 200 g czerwonej soczewicy, 200 g szpinaku liści, 3 pomidory, pęczek pietruszki zielonej, sól, pieprz, sos sojowy, chili, papryka wędzona.
Cebulę i czosnek drobno pokrojone podsmażam w garnku, wrzucam pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Lekko podsmażam, dodaję pokrojone pomidory i soczewicę. Zalewam wodą dodaję przyprawy i gotuje to miękkości warzyw. Następnie miksuję zupę, dodaję szpinak i gotuję jeszcze 5 minut tak, aby szpinak lekko miękki był.
KLUSKI Z SOSEM PIECZARKOWYM I SURÓWKĄ
Surówka to kapusta kiszona z marchewką, cebulką, koperkiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Sos to podsmażone pieczarki zalane wodą, podgotowane z dodatkiem sosu sojowego, koperku, soli, pieprzu, papryki słodkiej zaklepane lekko mąką kukurydzianą.
A kluski to ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę zmieszane z mąką kartoflaną. Ilość mąki zależy od ilości ziemniaków. Potrzebna mąka powinna stanowić 1/4 ilości ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz