środa, 4 listopada 2015

Był sobie obiad...

Ostatnimi czasy często na moim stole pojawiają się kluski śląskie bowiem moje Dzieci za nimi przepadają. Tym razem pojawiły się kluski w towarzystwie pieczarkowego sosu z pieczenią sojową i kwaśnymi buraczkami  Połączenie smaków idealne, taka moja kolejna wersja wegańskiego obiadku.

                                                              by Alex

KLUSKI ŚLĄSKIE - to ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę z dodatkiem mąki kartoflanej. Mąka ma stanowić ok. 1/4 całości ziemniaków.

BURACZKI to ugotowane buraczki, starte na grubej tarce, doprawione solą, pieprzem i octem winnym.

SOS z pieczenią to sos przygotowany z pieczarek mocno podpieczonych z cebulką, zalanych następnie bulionem i zaklepanych mąką kukurydzianą, z dodatkiem soli, pieprzu, sosu sojowego i koperku. A pieczeń to kotlety sojowe ugotowane odciśnięte z nadmiaru wody następnie zamarynowane w sosie sojowym, papryce wędzonej, soli i pieprzu, potem podsmażone na patelni i wrzucone do sosu.

Pyszny obiad gotowy. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz