sobota, 14 grudnia 2019

Zapiekane gołąbki

Tym razem gołąbki zrobione z kapusty pekińskiej. Na koniec zapieczone w piecu.

                                Made by Alex


Liście kapusty sparzyłam we wrzątku następnie nadziewłam farszem.

Farsz to ryż, wędzone tofu, pieczarki, cebula, ogórek kiszony, marchewka.

Ryż ugotowałam na sypko. Cebulę pokroiłam i poddusiłam z pokrojonymi pieczarkami. Do tego wrzuiciłam pogniecione tofu. Doprawiłam solą i pieprzem. Przerzuciłam do miski gdy całość ostudziła się dodałam starte ok 4 ogórki kiszone i duża marchewkę. Tym nadziewałam liście.

Do passaty pomidorowej dodałam czosnek, sól, pieprz.

Do naczynia wlałam trochę sosu, poukładałam gołąbki zalałam resztą sosu i piekłam w piecu w temp. 180 stopni góra dół ok 40 min.

Śledzie bez deka śledzia.

Przepis na czasie. Zaraz święta śledzie bez śledzia będą super. Wyszly wyjątkowo śledziowe. Na zdjęciu podane na pysznym pumperniklu.
                            Made by Alex

Made by Alex 

Śledzie bez sledzia

Słoiczek marynowanych pieczarek, cebula, nori, sól, pieprz, wegańska śmietana.

Pieczarki pokroiłam w plastry dodałam pokrojoną cebulę, cebulę z pieczarek, cały płat nori porwany na kawałki, posoliłam, popieprzyłam zalała śmietaną. Wymieszalam i odstawiam na noc do lodówki. 

Wegański gzik

Od dłuższego czasu chodziły za mną ziemniaczki z gzikiem. Po przeczytaniu pewnego prostego przepisu na ser wegański z mleka, dziś na obiad powstały ziemniaki z gzikiem. Pychota!

                               Made by Alex

                              Made by Alex


                       Made by Alex

Serek jako baza do gzika został zrobiony z mleka sojowego i cytryny. Pochodzi z tego przepisu.:https://wegepedia.pl/twarog-weganski-z-mleka-sojowego/
Ja do niego dodałam sól wędzoną, pieprz, czosnek, koperek i szczypiorek.
Kotlet to wegańskie mielone gotowe z Netto. I jako dodatek mizeria.